Sunday, June 27, 2010

Yaz ortasında 'Çanakkale' domatesi

Yazin ortasina geldiğimiz bu günlerde artık yaz malzemelerinin tadını çıkartmanın zamanı geldi. Ben de bu vesileyle kıtır ekmekli bir domates salatası koydum menüye. Şimdi dönem Çanakkale domatesi dönemi. Büyük kokulu yarma diye tabir edebileceğimiz Çanakkale domatesinin kokusu mis çekirdeği az, kendisi etli. Kastamonu pazarından aldığımız ekşi mayalı ekmeklerle yaptığımız kıtır ekmekleri gelişi güzel kestiğimiz bu domateslerle karıştırıp, taze nane, maydanoz, uzunlamasına kesilmiş taze soğan, inek sütünden yumuşak beyaz peynir, erken hasat zeytinyağı, limon ve bir kaç damla sherry sirkesiyle harmanlıyorum. Sirke şart olmamakla beraber bence bu salatanın sivrilmesini sağlıyor. Sivrilmek ne demek derseniz evet sanırım böyle bir söyleyiş yok. Fakat her yemeğin bir dengeye ihtiyacı var ve sirke de bu salatada domatesin tatlılığını dengeliyor. Sherry bulamayanlar elma sirkesi de kullanabilir. Sıcak günlerde yemek için müthiş keyifli bir salata bu. Domatesi doğrarken suyunu da sosun içine katıyorum böylece ekmekler tüm bu lezzetleri içine çekmiş oluyor.

No comments:

Post a Comment