Tuesday, August 17, 2010

Güllaç'ın binbir çeşidi..

Konu klasik tatlar olunca bazen sıkışıp kalıyor insan sanki tek lezzet varmış gibi. Ama bence esas eğlenceli olan klasik ve vazgeçilmez olanı esnetebilmek. Damak tadını değişik noktalardan yakalayıp, sınırların ne kadar bize has olduğunu anlamak ve değişiklikten keyif almak.
Hepimiz çocukluğumuzdan beri güllaç yeriz. Annemizin arkadaşının evinde, babaannemiz yaptığında yada herhangi bir lokantada. genelde ya fıstıklı, ya cevizli denemişizdir he bir de gül sulusunu ve olmayanını. Ramazana has olan bu tatlıyı bu dönemde yer sonra da bir daha ki ramazana kadar unuturuz. Ben bu ramazanda Güllaç yapmayı düşünürken bu tatlının ne kadar çok yoruma açık olduğunu fark ettim. Sütle ıslatılan güllaç yapraklarının sütü şekerle tıkırdarken içine ne atmak istediğimiz tamamen bizim elimizde gül yaprakları, vanilya çubuğu, portakal kabuğu rendesi, lavanta..Süte geçen lezzet hem tatlıya aromasını verir hem kokusunu. Bir diğer yöntem ise kat kat olan bu tatlının katmanları arasına konulan malzemeyi çeşitlendirmek. Bu malzeme dövülmüş ceviz ve fıstık gibi klasikler yerine kavrulmuş dövülmüş çam fıstığı, fındık, badem de olabilir. Mevsiminde çekirdekleri çıkarılmış vişne,  biraz şekerle pişirilmiş yeşil elma püresi, sulu sul şeftali dilimleri ise sınırı ne kadar zorlamak istediğinize bağlı. Ben kışa denk gelen ramazanlarda yemişlerden yazın ise meyvalardan yanayım. Ramazan bitmeden deneyelim deneyebildiğimiz kadar. Farklı fikirleri ve hoşunuza giden tatları bana yazın..

1 comment:

  1. merhaba,
    genelde asiditesi belirgin meyveler daha güzel sonuç veriyor gibi.
    ekşi elma güzel bir seçenek.
    ahududu, yabanmersini, frenküzümü gibi yemişler de çok başarılı.
    nektarin bir diğer alternatif, sonuç inanılmaz. hafif bir pişirmeyle karamelize ettiğinizde gerçekten de çok uyumlu bir tat.
    bir de ayvayla denemeli. mevsim değil henüz ama kışın mümkün. gerçekten de inanılmaz sonuç veriyor.
    bu arada ben daha ziyade güllacın ıslatma biçimine yoğunlaştım. süt yerine krema, condense süt, meyve şurupları gibi denemelerim oldu. henüz istediğim gibi bir sonuç elde etmiş değilim ama gelişmeleri muhakkak paylaşacağım.
    selamlar

    ReplyDelete