Tuesday, January 11, 2011

Mücver

Herkesin annesi mücver yapar. Aynı dolma ve köfte gibi herkes kendi annesinin mücverini sever.Çocukluğumda okuldan eve koşup buzdolabında bir akşam önce kızarmış mücverleri ekmek arası yapıp biraz yoğurtla yediğimi hatırlıyorum. Tombik bir çocuk olduğumdan okuldan eve yürürken planlamaya başlardım neler yiyeceğimi. Mücver olduğu akşamlar ertesi öğleden sonrayı düşünüp sevinirdim.
Annem koyu renk derin tavada kızartırken başında dikilip, büyük bir dikkatle seyrederdim neler yaptığını.
Yeni çıkmış mücverlerden aşırıp sıcak ağızım yanarak yemeyi severdim.
Aşçı olduktan sonra alışkanlığı bir kenara bırakıp daha iyi olmasının yollarını düşünmeye başladım. Sıcak servis edilmeliydi. İçi kıtık değil sulu ve yumuşak olmalıydı. Bunun için unu azalttım. Lezzeti yoğunlaştırmak için otu bollaştırdım. Beyaz peynir ekledim daha lezzetli olsun diye. Fındık yağında kızarttım. Maya'nın fikir olarak en basit ama herkesin en severek ısmarladığı mücver'i böyle ortaya çıktı.

1 kg kabak
tuz
4 adet yumurta
200gr un
3 gr kabartma tozu
150 gr beyaz peynir
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
yarum demet taze soğan
taze çekilmiş karabiber

Fındık yağı

Mücver yaparken körpe ve sert kabakları seçtiğim için kabukları soymuyorum. Kabakları rendeleyip bir süzgeçe koyuyorum, üstüne tuz serpiyorum. 15-20 dakika beklettikten sonra suyunu sıkıyorum. Önce yumurtaları yedirip, unu ve kabartma tozunu ekleyip beyaz peyniri ve ince doğradığım otları ekleyip karabiberi koyarak buzdolabında yarım saat dinlendiriyorum. Fındık yağını 190 derecede ısıtıp kaşıkla veya elle ufak harçlar alıp yağa atıyorum.

1 comment:

  1. 'bir akşam önce kızarmış mücverleri ekmek arası yapıp biraz yoğurtla yediğimi hatırlıyorum' benim mücver aşkımda böyle başlamıştı, yalnız olmadığımı bilmek güzel.

    ReplyDelete