Wednesday, April 13, 2011

Taze Otlar

Bahar geliyor. Her ne kadar havanın günü gününe uymasa da, ince bir hırkayla sokaklarda salınmamıza az kaldı. Bu dönemde yemeklerde ihtiyaç duyduğum şey ‘tazelik’. Uzun pişmiş etler, sebzeler kış gibi artık geride kaldı. Bu tazeliği katmanın da en keyifli ve basit yolu taze otlardan yararlanmak.


Taze otlar deyince genelde aklımıza maydanoz, dereotu, taze nane geliyor; büyük ihtimalle çocukluğumuzda soframızda sık görmeye alıştığımız için. Fakat bugün çevremizde değişik aromaları yakalamayı kolaylaştıran birçok taze ot bulmak mümkün. Fesleğen, reyhan, kişniş, defne, biberiye, kekik, adaçayı, rezene, kereviz sapı, lavanta; hepsi yoğun koku ve lezzetleriyle yaptığım yemeği çok daha derin bir hale getiriyorlar.

Otları birkaç değişik şekilde kullanıyorum. Bazen bir veya birkaçını birleştirerek pişen malzemenin içine atarak lezzetlendiriyorum. Püre yapmak için haşladığımız patateslerin içine, pürenin hangi yemeğin yanında sunulacağını göz önüne alarak bazen kekik, portakal kabuğu, lavanta, bazen rezene sapı, defne, top karabiber, bazen de bir demet dereotu atıyorum. Bu sayede pürenin çok derinden gelen bir lezzete sahip olmasını sağlamış oluyorum. Bu konuda çok yaratıcı olmak mümkün. Yeşil mercimek pişerken içine atılan bir dal taze nane, pilavın suyuna atılan bir dal kekik baskın olmayan ek bir lezzete ulaşmamı sağlıyor.
 
Çerkeztavuğuna kişniş:


Otları kullanmanın bir diğer yolu ise malzemenin bir parçası yapmak. Hazırladığım iskorpit veya mezgit pilakinin içine ince doğranmış rezene sapı ve kereviz sapı koyuyorum. İkisi de çok aromatik olan bu malzemeler, bol soğan ve biraz beyaz şarapla birleşince çok iyi sonuç veriyor. Zaten amaç otların baskın olması değil, balığın lezzetini ön plana çıkaracak bir hoşluk katması.

Fesleğeni sebze çorbasına, kişnişi çerkeztavuğuna veya çiğ balıklara, adaçayını sotelediğim patateslerin içine katıyorum. Günlük hayatımızda kullanmaya çok alışık olmasak da daha lezzetliye ulaşmak için taze otlar kullanmak çok keyifli bir araç. Balkonda, saksıda yetiştirip hayatımızın bir parçası yapmak da çok kolay. Fazla bakım istemeyen bu otlar elinizin altında oldukça yeni denemeler yapabilir, kahvaltıda zeytinleri bambaşka bir şekilde marine edebilir, haşladığınız tavuğun hiç tahmin etmeyeceğiniz kadar lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment