Wednesday, July 28, 2010

Ahtapot pişirirken...

Yaz aylarında menümüzden en çok tercih edilen yemeklerin başında ızgara ahtapot yer alıyor. Ahtapot seçerken iyi dövülmüş olması önemli. Piştiği zaman neredeyse yarı yarıya küçüldüğünü göz önüne alıp ahtapotun 2-3 kgdan büyük olmasına özen gösteriyorum. Haşlarken şarap, portakal, taze karabiber, maydanoz sapı, defne yaprağı ve su koyarak yaklaşık 2-3 saat kısık ateşte pişiriyorum. Fazla bir şarap şişesi mantarı bulursanız onu da içine atın, ahtapotun yumuşak olmasına yardım ediyor. İyice pişen ahtapotu ocaktan alıp soğuttuktan sonra kollarını ayırıyorum. Zeytinyağı ve otlarla marine ettiğim ahtapot kollarını iyice ısınmış ızgarada çevirip beyaz şarap veya sherry sirkesi gibi bir sirkeyle hazırladığım zeytinyağı karışımına bulayarak servis ediyorum. Sıcak sıcak tüketmek önemli pişmiş deniz mahsulleri bekledikçe sakızımsı bir hal alıyorlar. Lokantadaki günün malzemelerine göre kimi zaman deniz börülcesinin üstünde kimi zaman kırmızı soğanla, bazen kalın domates dilimleriyle servis ediyorum.
Evde ahtapot pişirirken misafir içinse erken pişirmek de fayda var, pişen ahtapot kokusu bir çok yemekden çok daha ağır kokuyor. Evi havalandırmak için bir kaç saat şart. Herşeye rağmen kesinlikle buna değer. Yaz akşamlarında çıtır bir salata, ağızda eriyen ahtapot ve bir kadeh şaraptan daha keyifli ne yemek olabilir:)

2 comments:

  1. Ahtapotu dövmeye, yani işkenceye gerek yok. Derin dondurucuda beklemesi aynı etkiyi verecektir.

    ReplyDelete